Welcome to Our Website

Ülkeni sevmek böyle olur

Türk çiftçisi, gübre ve mazot zamları altında ezilip ithal ürünlerle darbe üzerine darbe yerken, TBMM’yi ziyaret eden Japon heyeti unutulmayacak bir ders verdi. Japon Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Takaaki önceki hafta TBMM’de Dışişleri Komisyonunu ziyaret etti. Bu yıl içinde Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile veliaht prensin Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’ı Japonya’ya davet etti.

PAZARA GİRİŞTE GÜÇLÜK YAŞANIYOR

Görüşmeler sırasında 2023’te Türkiye’den Japonya’ya 645 milyon dolarlık ihracat yapıldığı belirtilerek, “İhracat 2022’ye göre 4 milyon dolar azaldı. Ticaret açığımızın nedenleri arasında, Japonya’nın tarım alanındaki korumacı politikası ve pazara girişte güçlükler yaşanması vardır’’ denildi. 2023’te Japonya’dan ithalatımızın bir önceki yıla oranla yaklaşık 1 milyar dolar arttığı ve 5.46 milyar dolara ulaştığı hatırlatıldı.

4 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD’den sonra dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Japonya’nın Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Katsumata Takaaki, Türkiye’den daha fazla tarım ürünü alınması yönündeki isteğimizi, “Çiftçimizi korumak zorundayız, mecbur değilsek başka ülkeden tarım ürünü almayız’’ diyerek kibarca reddetti.

79 ÜLKEYE 14 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

Oysa Türkiye’de sadece geçen yıl soğandan cevize, incirden limona, nohuttan domatese kadar, Zimbabve, Şili, Madagaskar, Peru, Uruguay, Kostarika, Gana dahil 79 ülkeye, 14 milyar dolar ödeyerek gıda ve tarım ürünü aldık.

Japonlar kendi çiftçisini koruyor

Görüşmede yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Japon heyeti, çiftçisini koruyan tavır sergiledi. Dünyanın 2. büyük ekonomisi ama her şeyi ithal etmiyor. Tarımda kendi kendimize yeterken, saman ithal eden ülke olduk. İktidar da Avrupa ve Afrika çiftçisine destek verip kendi çiftçi ve köylüsünü eziyor’’ dedi.

Paramız var ki ithalat yapıyoruz

Aralık 2018’de dönemin AKP’li Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, tarım ithalatına yönelik eleştirilere yanıtı çok konuşulmuştu. Pakdemirli “Bunun olumsuz bir anlamı yok. Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz diyenlere şunu söylüyorum. Paramız var ki ithalat yapabiliyoruz. Siz insanları sana yağı, salça, tüp kuyruklarına muhtaç ettiniz. Önemli olan gıda arz güvenliğini sağlamak.’’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir