Mobilya sektörü hedef büyüttü
Elmadağ Mobilyacılar İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Taklacı: “Mobilya Sektörü 2025 Hedeflerine Odaklanıyor”
Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı olan Taklacı, mobilya sektörünün geleceğine dair AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
Taklacı, son 15-20 yılda mobilya sektöründe küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısının arttığını belirterek, 380 bin kişiyi istihdam eden 38 binin üzerinde firmanın bulunduğunu dile getirdi.
2024 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının 263 milyar dolar olduğunu söyleyen Taklacı, ağaç ve orman ürünleri ihracatının bu rakamın yüzde 14,3’ünü oluşturduğunu açıkladı. Ayrıca, 2000 yılında 379 milyon dolar olan ağaç ve orman mamulleri ihracatının 2010’da 2,9 milyar dolara yükseldiğine ve sektörün son 20 yılda önemli bir büyüme gösterdiğine işaret etti.
Geçen yıl en fazla mobilya ihracatının Irak, Birleşik Krallık, ABD, Libya, Almanya, Fas, İran, Fransa ve Romanya’ya yapıldığını belirten Taklacı, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin de artık önemli pazarlar arasında yer aldığını vurguladı.
Taklacı, üreticilerin farklı tasarımlara yoğunlaştığını belirtti
Mobilya sektörünün ülke ekonomisiyle paralel olarak büyüdüğünü vurgulayan Taklacı, 2024’ün dinlenme ve toparlanma yılı olduğunu ifade ederek, 2025’e yönelik beklentilerini paylaştı. Faiz oranlarındaki indirimler ve Merkez Bankası’nın politikalarıyla sektörün hareketleneceğini söyleyen Taklacı, bu durumun yeni tasarımlar ve modellerle sektörün büyümesini destekleyeceğine inandığını dile getirdi.
Türk mobilya sektörünün katma değer ve yerlilik oranı bakımından avantajlı olduğunu belirten Taklacı, sektördeki gelişmelerle birlikte önemli bir ivme kazanıldığını kaydetti.
Mobilya sektörünün küresel büyümesinin 2026 yılına kadar yüzde 8,2 seviyesinde olacağı öngörüsünü paylaşan Taklacı, Türkiye’de ise yıllık ortalama yüzde 10 büyüme hedefine ulaşılarak 2030’da ekonomik büyüklüğün 29 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.
Son olarak, Türk mobilya sektörünün dünya sıralamasında hızla yükseldiğini ve üreticilere destek verildiği takdirde dünya çapında ilk sıralara gelebileceğini söyleyen Taklacı, sektörün geleceği için umutlu olduğunu dile getirdi.